• Varené vajíčko nespieva!

          • Deti spoznali veselého Mateja a jeho nielen vtáčích priateľov v pôvodnej rozprávke.

            V stredu pred prázdninami (15. februára) sa deti z 1. prvých ročníkov  tešili do školy určite viac ako obvykle. Bodaj by nie! Namiesto klasického vyučovania ich čakalo divadelné predstavenie Varené vajíčko nespieva.

            Libreto inšpirované ľudovými riekankami a veršovačkami z pera Silvestra Lavríka a chytľavé melódie skladateľa Ľuboša Bernátha si hneď od začiatku podmanili nielen inscenačný tím i študentov, ale aj malé publikum. 

            Autori v rozprávke Varené vajíčko nespieva rozohrali príbeh o chlapcovi Matejovi, ktorý si vďaka vajíčku, z ktorého sa vyliahne ranné vtáča, uvedomí, aké silné a zároveň krehké je puto priateľstva. Nezbedník pochopí, že mať skutočného priateľa je vzácny dar, Na pozadí štyroch ročných období sa odohráva mnoho hravých situácií so silným etickým posolstvom.

            Na skvelé výkony študentov nadviazala po predstavení Zuzana Flamová, ktorá spontánnym a interaktívnym spôsobom opätovne vtiahla žiakov do deja rozprávky. Deti spolu s ňou budili spiaceho Mateja, “zbierali” zrelé ovocie z letnej záhrady a na záver si zatancovali tanec Čadrapí. 

             

            Potlesk a radosť v detských očiach svedčili o tom, že sa predstavenie deťom páčilo. Zážitky doznievali nielen na spiatočnej ceste  do školy, ale aj po celý zvyšok dňa.

            Aj takéto podujatia pomáhajú formovať osobnosť žiaka.

            Zdroj: Zuzana Flamová, VŠMU

          • Lyžiarsky výcvik vo Vernári

          • V dňoch od 13.2. - 17.2. sa žiaci siedmych ročníkov zúčastnili lyžiarskeho výcviku vo Vernári - Ski Studničky. 

            Žiaci si užili päť dni slniečka v krásnom zasneženom prostredí na rozhraní Nízkych Tatier a Slovenského Raja

            Naučili sa základy zjazdového lyžovania a pokročilí sa v lyžovaní zdokonalili. 

          • Oliver B. zo 7.B triedy, v krajskom kole technickej olympiády sa umiestnil na 2. mieste

          • Technická olympiáda  je dobrovoľnou záujmovou činnosťou žiakov základných škôl. Je založená na systematickej skupinovej alebo individuálnej práci s talentovanými žiakmi. Organizuje sa každoročne ako predmetová postupová súťaž jednotlivcov  – žiakov základných škôl a priamo súvisí s výchovno-vzdelávacím procesom, na ktorý ďalej nadväzuje.

             

          • Vo Valentínskej pošte nás čakali milé priania a vyznania

          • Deň svätého Valentína sa v našej škole vyznačoval viacerými akciami. Farebný deň, ale aj valentínska pošta vyčarili úsmev na tvári mnohým z nás.

            Aj keď väčšina Valentína vníma ako sviatok zaľúbených, my sme mu v Školskom klube detí dali celkom nový rozmer. V dnešnej dobe častokrát zabúdame na svoje rodiny, priateľov a málokedy im povieme, ako ich máme rady. My sme si s deťmi povedali, že svojich blízkych a kamarátov potešíme pozdravom, alebo aj malým darčekom. Deti táto myšlienka veľmi chytila a horlivo vyrábali rôzne druhy srdiečok a Valentínok.

            Spoločne sme si vyrobili v ŠKD odkazy, pozdravy, ktorými sme sa rozhodli niekoho potešiť. Poštu sme vhodili do krabice, ktorá bola označená srdiečkami. Komu žiaci odkazy napísali, sa dozvedeli adresáti až v deň sviatku sv. Valentína, kedy bola táto pošta doručená. Valentínsky deň sme si užili vo farbách lásky -  červenej a ružovej.

             

            Popri vyrábaní sme si nezabudli pripomenúť, kto bol svätý Valentín a ako tento sviatok vznikol.

             Viete, kto bol svätý Valentín?

            Bol to kňaz a jeden z najznámejších a najobľúbenejších svätcov.  Žil v Taliansku asi pred 1800 rokmi za vlády cisára Claudia II. Cisár zakázal svojim vojakom uzatvárať manželstvá. Bol presvedčený, že ženatí vojaci nie sú takí silní a obetaví v boji, lebo myslia na rodinu. Práve kňaz Valentín tento zákaz porušoval a tajne sobášil zaľúbené páry. Keď sa to dozvedel cisár, dal kňaza uväzniť a 14. februára kat ukončil jeho život. A tak sa stal kňaz Valentín patrónom zaľúbených, snúbencov a mladomanželov. Dnes si ľudia v tento sviatok darujú z lásky kvety, hračku alebo čokoládku.

            Deň svätého Valentína, lásky čas on pripomína.
            Lásku daruj každý deň, možno splníš iným sen!

          • Pripravte si masky a v piatok 17. februára v nich príďte do školy :-)

          • Fašiangy sú obdobím veselosti, zábavy a karnevalov. Posledný piatok (17.2.) pred jarnými prázdninami bude úplne iný ako inokedy. Vyučovanie v každej triede bude rozprávkové a pestré, namiesto detí zasadnú do školských lavíc rozprávkové postavičky. Fašiangy oslávi celá škola v maskách aj počas vyučovania. Veríme, že do akcie sa zapoja aj žiaci druhého stupňa a tento deň si poriadne užije celá škola!  

          • Na turnaji Midicoolvolley naši deviataci zažiarili

          • Dňa 8.2.2023 sa vybraní chlapci 8. a 9. ročníka našej školy zúčastnili turnaja Midicoolvolley 4-kový volejbal. Turnaja sa zúčastnili 2 školy: ZŠ Tupolevova a ZŠ Gessayova. Chlapci 9.ročníka vyhrali všetky zápasy na turnaji,  za čo im blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • Pozrite si upravený Školský poriadok

          • Upozorňujeme žiakov, rodičov aj všetkých zamestnancov školy na úpravu - revidovanie Školského poriadku na školský rok 2022/23. Zmeny nastali v článku III. VÝCHOVNÉ OPATRENIA a boli vykonané  na motiváciu a posilnenie disciplíny žiakov. Prerokované boli v pedagogickej rade a doplnené 24. januára 2023. 

            Školský poriadok  je zverejnený na webovej stránke školy v časti dokumenty - https://zsgessayova.edupage.org/text1/

            Dodržiavanie školského poriadku je zárukou dobrého chodu školy a bezpečnosti žiakov aj  zamestnancov.  

            Preto všetci zamestnanci a žiaci školy sú povinní tento poriadok bez výnimky dodržiavať.

            Vedenie Základnej školy Gesayova 2

          • Ako dobre poznáte Slovensko?

          • Otestujte si svoje vedomosti o našej krajine.

            Ako dobre poznáte Slovensko? Presvedčte sa o tom v našom kvíze a odpovedzte na 24 otázok! Kvíz je zameraný na základnú geografiu Slovenskej republiky. Čím je výnimočný Oravský hrad?, Je rieka Orava splavná pre vodákov?, Ako sa volá dolina, ktorú vytvorila rieka v odolných (tvrdých) horninách? V ktorom slovenskom meste bude najskôr poludnie? aj takéto otázky preveria, čo vlastne o Slovensku viete.

            Niektoré otázky sú jednoduché, iné vás aj potrápia, my však veríme, že sa na kvíze  zabavíte a veľa nového sa o našej domovine aj naučíte. Držíme vám palce, aby ste dosiahli čo najviac bodov. 

            https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=WPLNyBPpqECgVoPQJfY7NGKSb69-BxNGnSPTp6s0bD9UNlZCRk5aUldNMjlISlQ1RkRJWjU0SEM2WC4u

          • Náučný koncert na 1. stupni

          • V stredu 1. februára nás navštívil pán Beňo, ktorý sa žiakom 1.-4.ročníka  postaral o hodinu dobrej a veselej zábavy plnej hudby a spevu. Predstavil žiakom vyše 10 hudobných nástrojov, pri ktorých žiaci hádali ich názvy. 

            Koncert bol zameraný na prezentáciu ľudových hudobných nástrojov v ich postupnom vývoji. Začal  od najjednoduchších píšťaliek cez fujaru, až po gajdy, husle a heligón. Na všetkých zahral osobitne ľudové piesne z rôznych kútov Slovenska. Hudobník si spolu so žiakmi zaspievali pesničky ako Fašiangy - turíce, Dínom-dánom, Kukulienka, kde si bola, Pokapala na salaši slanina, po nábreží koník beží, Tanccuj, tancuj vykrúcaj a iné. Tiež si spolu zatancovali odzemok. 

             

            Napísala: Poláková J.