• Po stopách romantizmu

          • Žiaci ôsmeho ročníka docestovali do Martina a úspešne začali trojdňovú exkurziu "Po stopách romantizmu". 

            Pondelok 29. mája 37 vzdelávaniachtivých ôsmakov navštívilo Slovenský národný cintorín, Maticu slovenskú, Slovenskú národnú knižnicu...

          • Petržalská kvapka krvi

          • Darcov je málo, počet prípadov, keď ju treba, však neubúda.​​​

            Začiatkom júna sa uskutoční už 19. ročník Petržalskej kvapky krvi. Na konkrétny termín je potrebné prihlásiť sa vopred cez online rezervačný systém na webe samosprávy.

            Darovanie krvi je prospešným a jednoduchým humánnym činom, ktorým môže zdravý človek pomôcť obetiam úrazov či nehôd, pacientom s leukémiou alebo iným ochorením krvných buniek.

            Svoje o tom vie aj najväčšia mestská časť, ktorá v spolupráci s Národnou transfúznou službou Slovenskej republiky (NTS SR) už tradične organizuje dobrovoľné darovanie krvi pod názvom Petržalská kvapka krvi.

            V roku 2023 sa uskutoční v Cik-Cak Centre na Jiráskovej 3, a to už 6. júna od 8:00 do 12:00. Potrebná je však online rezervácia termínu prostredníctvom registračného formulára na webe petrzalka.sk/kvapkakrvi najneskôr do piatka 2. júna 2023 (vrátane).

            Po úspešnom vlaňajšom ročníku ostáva maximálna kapacita navýšená na 80 darcov a rezervácia termínu je prístupná všetkým záujemcom, ktorí krv darovať môžu, vrátane prvodarcov.

             

          • Výtvarné práce na tému ochrana prírody v podaní našich výtvarníkov

          • V mesiaci apríl sa niektorí žiaci 4.-9. ročníka so záujmom o kreslenie zúčastnili výtvarného workshopu na tému ochrana prírody, ktorá je nosnou súčasťou nášho projektu Erazmus +. Pod vedením p. uč. Malíčkovej a p. uč. Bystriana vznikli nádherné maľby, ktoré budú nielen súčasťou záverečných konferencií v Brne a v Bratislave, ale budete ich môcť obdivovať v našom vynovenom vestibule ako stálu expozíciu.

            Skutočne sa žiakom podarili, čo poviete ?

          • Úspešný Deň Zeme je za nami 

          • Posledné sobotné májové dopoludnie patrilo v našej škole Dňu Zeme. Tentoraz nám počasie prialo, a tak sa rodičia, deti, učitelia a priatelia našej školy pustili nielen do revitalizácie už existujúcich prvkov, ale i do stavby nových.

            Pod vedením našich šikovných a ochotných učiteľov a rodičov sa dnes môžeme tešiť z nových vyvýšených záhonov, pocitového chodníka, hmyzích hotelov, vtáčích búdok, napájadiel pre vtáčiky, či zrevitalizovanej bylinkovej špirály, kvetinových záhonov a vstupných kvetinových kaskád.

            Naše poďakovanie patrí všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli k pracovnej tvorivej atmosfére, doslova priložili ruku k dielu a strávili s nami čas až do popoludnia. Tešíme sa, že náš areál je opäť krajší, prívetivejší a najmä užitočnejší pre naše deti. Vďaka.!

            Celú fotogalériu ai môžete pozrieť TU

             

          • Exkurzia na Devínskej Kobyle

          •  V pondelok 22. mája sa výber žiakov z 5. ročníka zúčastnili exkurzie na Devínskej Kobyle. Žiaci sledovali v Chránenom území vtáky Včeláriky a mali pripraveni enviromentalny program so sprievodkyňou.

          • Návšteva mladších žiakov v partnerskej škole v Brne

          • O týždeň po návšteve našich starších žiakov sa do Brna do ZŠ, hudcova vybrali i mladší žiaci (5.-6. ročník). Po upršanom minulotýždňovom počasí nebolo ani stopy, a tak sme sa tešili i zo športových aktivít vo vonkajšom areáli školy. Žiaci boli rozdelení do 4 skupín a skúsili si nielen športy, ale i prácu v hudobnej učebni či v IKT. Poobede na nás čakala návšteva VIDA centra so zaujímavými a interaktívnymi pokusmi.

            Bolo nám super a už sa tešíme na ďalší rok našej vzájomnej spolupráce. Nashledanou v Bratislave!

          • Návšteva našich starších žiakov v Brne v ZŠ, Hudcova

          • Dňa 17. mája sa 42 našich starších žiakov (8.-9. ročník) vydalo autobusom na návštevu našej partnerskej školy do Brna. Hoci nám absolútne neprialo počasie a celý deň nás kropil dážď, nič nám neubralo na dobrej nálade.

            Partnerská škola si pre nás pripravila vystúpenia jednotlivých tried II. stupňa pod názvom Česko-Slovensko má talent, v rámci ktorých sa predstavili i naši žiaci - Rope skipping pod vedením p. uč. Malíčkovej, Liane O. so spevom krásnej ľudovej slovenskej piesne a Tatiana S. s okúzľujúcou hrou na priečnu flautu. S úžasom sme sledovali i vystúpenia českých žiakov (či už predstavenie v slovenskom jazyku o Popoluške, spev za sprievodu gitary, rôzne druhy tanečných vystúpení alebo skladanie rubikovej kocky na čas a pod.).

            Poobede na nás čakala návšteva hradu Špilberk s jeho podzemnými priestormi - kazematami. Cesta späť nám už ubiehala oveľa rýchlejšie, a tak sme sa plní dojmov vrátili späť do Bratislavy.

            Ďakujeme!

          • Literárne podujatie v miestnej knižnici

          • Trieda 3. C sa zúčastnila literárneho podujatia v miestnej knižnici. Žiaci sa zabavili pri skupinových aktivitách, dozvedeli sa veľa nových informácií o knihách Dobrý deň, opica škorica a Nie je opica ako opica. 

          • Chodníky v okolí školy ožili maľbami detí z ŠKD

          • Kreslenie kriedami po chodníkoch je obľúbená zábava našich detí. Preto sme v Školskom klube detí (ŠKD) pripravili celoklubové podujatie Zázračná krieda. Uskutočnilo sa v stredu 24. mája. Kriedami sme na chodníkoch vyjadrili svoje plány, túžby a predstavy, ako by mala vyzerať naša planéta a prostredie v ktorom žijeme, budeme žiť a chceme žiť.  Snažili sme sa do našich diel vložiť fantáziu, využiť farebnosť, rôzne tvary. Na chodníku sa objavili lúky plné kvetov, motýľov, chrobáčikov a  stromov. Nechýbala ani naša modrá planéta, slniečko a farebná dúha.

            Sme radi, že sme spestrili okolie našej školy milými a zaujímavými obrázkami. Všetky práce sa nám vydarili, za čo sme dostali veľkú pochvalu aj od náhodných okoloidúcich.

            Vieme, že naše diela nebudú mať dlhú životnosť, záleží to od počasia. My však dúfame, že sme potešili  všetkých, ktorí naše chodníkové obrazy videli a zaujali. Kriedy ešte máme, tak si takúto akciu môžeme kedykoľvek zopakovať :-)

             

          • Filmový festival EKOTOPFILM navštívil Petržalku, boli sme tam aj my :-)

          • V stredu 24.05. sa žiaci II.B, III.A a IV.A zúčastnili 50.ročníka filmového festivalu Ekotopfilm-Envirofilm  v Zrkadlovom háji. Pozreli sme si sedem krátkych filmov s tematikou ekológie, ochrany životného prostredia, ale i ničenia ekosystémov celej našej planéty. Žiakov krátke filmy zaujali natoľko, že ešte v škole sme sa na danú tematiku porozprávali.

          • No backpack day – Deň bez školskej tašky

          • Je obľúbeným happeningom po celom svete, pridáte sa aj vy? 

            Dňa 26.05.2023 (piatok) sa na našej škole uskutoční No BackPack Day. Bude to deň, kedy si môže každý doniesť školské pomôcky a učebnice v niečom inom ako je školská taška. Zmyslom tejto akcie je poukázať na to, že po svete sú deti, ktoré dochádzajú do školy a svoje učebnice si nosia iba v rukách. Školské tašky si nemôžu dovoliť. Sme zvedaví na vašu kreativitu.

          • Pripravujeme IV. ročník Olympijského dňa

          • Milí rodičia, pomôžte nám prosím, urobiť tento deň krajší :-)

            Milí rodičia,

            dovoľujeme si Vás pozvať na IV. ročník Olympijského dňa, ktorý sa uskutoční dňa 1.6. 2023 (štvrtok) od 08.00 hodiny v areáli našej základnej školy. Žiaci budú súťažiť v rôznych športových disciplínach.

            Zároveň si Vás dovoľujeme poprosiť o spoluprácu pri zabezpečení jednotlivých stanovíšť( funkcia rozhodcu pri súťažnej disciplíne), ako aj o poskytnutie cien pre súťažiacich žiakov.  Ak máte záujem pomôcť, kontaktujte svoju triednu učiteľku /učiteľa najneskôr do 30.05.2023.

            V prípade nepriaznivého počasia sa Olympijský deň bude konať v náhradnom termíne.

            Ďakujeme za spoluprácu a tešíme sa na Vás!

          • OZNAM: Triedne aktívy budú 30. mája

          • Triedne aktívy budú 30.5. 2023 formou konzultácií od 16:00 do 18:00 hodiny. V uvedenom čase je možné navštíviť ktoréhokoľvek vyučujúceho, či už v triede alebo v kabinete.

            Vedenie školy

          • Chceš byť digitálny žiak?

          • Pre koho je projekt určený?

            Projekt Digitálny žiak je určený pre žiakov základných, stredných a stredných odborných škôl. Na jeho konci je žiak schopný študovať digitálne, pripravený naplno rozvíjať svoj potenciál, získavať a zdokonaľovať svoje digitálne zručnosti, a teda uspieť v digitálnej dobe.

             

            Pre koho je projekt určený?

            Skupiny oprávnených užívateľov príspevku tvoria štyri skupiny žiakov, pričom sú z veľkej časti tvorené sociálnymi skupinami obyvateľstva v hmotnej núdzi, domácnosťami s nízkymi a podpriemernými príjmami a žiakmi so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Patria sem:

            • žiaci, ktorí sú členmi domácnosti v hmotnej núdzi (príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima)
            • žiaci, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú z ich vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí
            • žiaci, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60% mediánu príjmu (na základe potvrdenia o výške príjmu, resp. doklad o nevykonávaní zárobkovej činnosti, napr. potvrdenie o nezamestnanej osobe)

            Viac sa dozviete na:https://digitalnyziak.sk/

             

             

          • Exkurzia na Sandberg a Devínsku Kobylu

          • V máji sa päť skupín žiakov 4. až 6. ročníka zúčastnilo exkurzie na Sandberg a Devínsku Kobylu v rámci projektu Erazmus +. Častokrát nám počasie prialo, a tak si exkurziu mohli všetci vychutnať plnými dúškami.

            Po celý čas žiakov a pani učiteľky sprevádzala pani lektorka z Ekocentra, ktorá organizuje exkurzie priamo v teréne a poukazuje na jedinečnosť územia Devínskej Kobyly, Sandbergu a nivy rieky Moravy.

            Porozprávala nám aj o vzácnych živočíchoch a rastlinách, ktoré tu žijú. Napríklad o živote včelárika zlatého, májky fialovej, či vzácnych orchideí, ktoré tu rastú. Po naplánovaných prednáškach o faune a flóre, sme si na záver užili voľný pobyt vo Waitovom lome.

          • Deň Zeme presúvame na 27. mája

          • Vážené kolegyne a kolegovia, vážení rodičia, milí žiaci,

            žiaľ, predpoveď počasia je veľmi nepriaznivá na celý víkend, preto presúvame Deň Zeme až na 27.5. (opäť sobota).

            Veríme, že vás to neodradí, a tí, ktorí ste nám chceli prísť pomôcť, prídete i o dva týždne.

            Ďakujeme za spoluprácu a vidíme sa o dva týždne. 

            Vedenie školy

            Minulý rok sa nám podarilo skrášliť areál našej školy za pomoci rodičov, detí a pedagógov.. S chuťou sme sa vrhli do práce.a z jej výsledku sa veľmi tešíme. Rastliny sa krásne ujali a rozrástli, robia radosť všetkým -  žiakom i návštevníkom našej školy.

          • Okresné kolo súťaže Slávik Slovenska - máme prvé miesto!

          • Dňa 10.5. sa konalo okresné kolo súťaže Slávik Slovenska, na ktorom našu školu reprezentovali žiaci Leonard O. (3.B)  Kristína T. (6.C) a Liane O. (8.B). 

            V prvej kategórii sa Leonard O. umiestnil na 3. mieste a v kategórii najstarších žiakov si Liane O. odniesla krásne 1. miesto s postupom do krajského kola. Želáme jej veľa úspechov v ďalšom kole. 

          • Keď rodičia učia deti v 3.A.

          • V triede III.A  a uskutočnili až dve hodiny v rámci projektu „Keď rodičia učia deti”.

            Prvá hodila bola s pánom Tóthom (tatino Mirka K.) ten nás oboznámil s aplikáciou Tövek, ktorá analyzuje dáta. Druhú hodinu viedli rodičia Motlochovci (rodičia Miušky M.) kde si deti vyskúšali základy bojového umenia Taekwon-do.

            Žiakom sa hodiny veľmi páčili a rodičom ďakujeme za ochotu! 

          • Keď rodičia učia deti – výber povolania

          • Dňa 2. mája 2023 sa mohli žiaci 7.A triedy dozvedieť niečo viac o výbere povolania od našej mamičky pani Gabrišovej, finančnej audítorky. V rámci diskusie spolu prebrali vzdelávanie, záujmové aktivity, zábavu, ale aj snahu na sebe pracovať.

            Ďakujeme za ochotu podeliť sa so svojimi skúsenosťami.