• Výtvarný workshop na tému Ochrana prírody

          •  Úspešne pokračujeme v ďalších aktivitách projektu Erazmus + , tentoraz výtvarným workshopom, ktorého sa zúčastnili mladí umelci našej školy  4.-9. ročníka. Pod vedením pani učiteľky Malíčkovej a pána učiteľa Bystriana vznikli skutočne nádherné a jedinečné maľby na tému "Ochrana prírody".

            Akonáhle zaschne i posledná kvapka farby, podelíme sa s Vami o umelecký zážitok.

          • Deň Zeme - Keď rodičia učia deti

          • Výstava diel z recyklovaného materiálu.

            Deň Zeme si pripomenuli naši druháci z 2. A. triedy  netradičnou akciou. V rámci projektu Keď učia rodičia deti, v piatok 21. apríla, prišla medzi žiakov  pani Sýkorová (mamička žiačky Lucky S), ktorá im odprezentovala svoje diela z recyklovaného materiálu.  Žiakom vysvetlila, čo je recyklácia, ale aj ako ju ona sama vo svojom voľnom čase využíva. Výroba takýchto predmetov je zároveň jej koníčkom.

            Po prezentácii si žiaci vyrobili ozdobné prstene  z použitého materiálu – z plastových uzáverov z  krabíc od mlieka.

            Malú  výstavku diel z tvorby pani Sýkorovej  si do vestibulu školy prišli 26. apríla pozrieť aj žiaci z iných tried.

             

          • Ked rodičia učia deti - 2. ročníky

          • V rámci projektu  "Keď rodičia učia deti" k nám 24.04. zavítala pani Flamová, mama Nelky C. z 2.B, ktorá vyučuje hudbu na VŠMU. Žiakom 2.A, 2.B a 2.C postupne  predviedla rôznorodosť zvukov. 

             Žiaci zistili, že sa dajú zvuky ako i hudba zapísať rôznymi znakmi. Následne pod vedením p. Flamovej dané znaky vyjadrili zvukmi, ktoré si v priebehu hodiny nacvičili.S použitím loptičiek hádzaním o dlážku si žiaci skúsili udržiavať rytmus pri Beethovenovej symfónii.

            Žiakom aj pani učiteľkám sa táto prezentácia veľmi páčila! Ešte raz ďakujeme mamičke za ochotu a umelecký zážitok!

          • Ekošerif je parťák, ktorý naučí deti, čo znamená zero waste

          • Teda znižovanie odpadu.

            Projekt bol zameraný na ochranu životného prostredia a minimalizovanie tvorby odpadov. S deťmi sa ekošerifky rozprávali o zelenej energii, skúsili si jednoduchý hravý pokus s prúdom vzduchu, vyrobili si veternú turbínu a naučili sa ekošerifskú pieseň. 

            Čo môžeme urobiť preto, aby sme naše deti naučili žiť ekologickejšie a zodpovednejšie? Začnime aj malými skutkami a ukážme všetkým, že nám naša budúcnosť nie je ľahostajná a udžateľnosť, nie je až tak komplikovaná. Každé dieťa sa môže stať  Ekošerifom a malými krôčikmi dosiahnuť veľké veci!

            Veríme, že deti mali nielen veľa nových zážitkov, ale aj dobrý pocit zo záchrany našej planéty. Veď odvážnych a skvelých Ekošerifov všetci potrebujeme!

            Ďakujeme! 

          • Slávik Slovenska 2023

          • 18. apríla 2023 sa uskutočnilo na ZŚ Gessayova školské kolo Slávik Slovenska 2023. Zúčastnilo sa ho 28 žiakov v troch kategóriach.

            15 žiakov súťažilo v 1. kategórii. Žiaci 1. – 3. ročníka.Víťazom sa stal

            1. Leonard Olczár z 3.B

            2. Tamara Turiničová z 3.C

            3. Simona Véghová z 2.B

             

            V 2. kategórii, ročníky 4. – 6, súťažilo 11 žiakov. Víťazom sa stala

            1. Kristína Trnovcová zo 6.C

            2. Dominika Hašová zo 4.A

            3. Karolína Macháčková zo 6.A

             

            Už tradične je najslabšie zastúpená 3 kategória. Súťažili len 2speváci.Víťazkou sa stala

            1. Liane Olczár z 8.B

            2. Filip Chovanec zo 7.A

             

            Ďakujeme všetkým spevákom za predvedené spevácke výkony. Víťazom držíme palce v okresných kolách.

          • Projektové stretnutie v ČR  21.4.-22.4.2023

          • V dňoch 21.4.-22.4.2023 sa uskutočnilo druhé projektové stretnutie  zástupcov oboch zapojených škôl do projektu Erazmus +- Buď greenfluencer a zmeň svoje okolie. Tentoraz vycestovalo za našu školu deväť  učiteľov.

            Veľmi príjemná a tvorivá atmosféra v malebnom prostredí južnej Moravy prispela k naplánovaniu ďalších projektových, ale i neprojektových spoločných  aktivít pre našich žiakov.

            Tešíme sa na ďalšie stretnutie, tentoraz i s našimi žiakmi v Brne!

          • Projekt: ,,Keď rodičia učia deti.,,

          • Do tohto projektu sa zapojil rodič z triedy 3. C, ktorý nám predstavil svoje povolanie programátora. Projektové vyučovanie prebiehalo v triedach 4. A a 3. C. V spolupráci škola - rodič - učiteľ môže vzniknúť pekné projektové vyučovanie, pri ktorom sa žiaci zabavili a spestrili si hodinu informatiky virtuálnou realitou.

          • Zápis do 1. ročníka ZŠ pre školský rok 2023/2024

          • Tohtoročný zápis prváčikov do 1. ročníka v školskom roku 2023/2024 sa  uskutočnil  v  piatok 14. a v sobotu 15. apríla.

            Školský obvod školy tvoria ulice Gessayova, Osuského, Námestie hraničiarov – párne čísla a Rusovská cesta čísla 46, 48, 50,52,54, 56 a tento rok pribudla aj Mestská časť Čunovo.

            Na plnenie povinnej školskej dochádzky mohol prihlásiť svoje dieťa aj zákonný zástupca, ktorého dieťa má trvalý pobyt mimo školského obvodu ZŠ Gessayova 2. O prijatí dieťaťa rozhodne s prihliadnutím na kapacitné možnosti školy riaditeľka ZŠ.  Prednosť však majú deti patriace do školského obvodu ZŠ, Gessayova 2, povedala riaditeľka školy Mgr. Zdenka Dilhof Černíková.

            Zápis dieťaťa pozostával zo zisťovania školskej spôsobilosti detí, čo znamená - mať osvojené kultúrno-spoločenské návyky, poznať svoje meno, napočítať do desať, poznať geometrické tvary, ovládať priestorovú orientáciu, poznať ovocie, zeleninu, či domáce zvieratá. 

            Príjemné farebné prostredie a hravá forma s akou pedagógovia k budúcim školákom pristupovali, ich vôbec nevystrašili. Práve naopak. Mnohí sa už teraz nevedia dočkať septembra.

            Samotnému zápisu predchádzali prípravy. Deti prvého stupňa na hodinách výtvarnej výchovy zhotovovali darčeky pre svojich budúcich spolužiakov, nenechali sa zahanbiť ani deti zo Školského klubu.  Prípravami žila doslova celá škola. 

             

          • Spolupráca našej ZŠ s MŠ Gessayova 31

          • Predškoláci navštívili svojich kamarátov z 1. B. triedy. V pondelok 13. marca si spoločne zacvičili a zasúťažili v telocvični.

            V stredu 12. apríla  si deti prišli vyskúšať, ako sa sedí v prváckych laviciach. Žiaci im ukázali šlabikáre, písanky, aj žiacke knižky.

            Všetci sa veľmi tešili zo stretnutia, zarecitovali si básničky, zaspievali ľudové pesničky. 

            Onedlho budú z predškolákov noví prváci.

          • Veľkonočné tvorivé dielne v CC centre

          • Ako u žiakov podporiť tvorivosť? No predsa tak, že sme sa rozhodli navštíviť tvorivé dielne v CC centre, a to v dňoch 10. a 17. 3. s triedami 3. A, C. Popri modelovaní výrobkov sa žiaci zabavili, precvičili si jemnú motoriku a taktiež rozvíjali fantáziu pri maľovaní vlastného výrobku. 

          • Za tajomstvami lužných lesov

          •  

            Žiaci 7. a 9. ročníka sa v rámci projektu Erazmus+ zúčastnili exkurzie do Národného parku Donau Auen (NP Dunajské luhy) v mestečku Orth an der Donau. Priamo v centre NP si mohli pozrieť so slovenským sprievodcom multimediálnu výstavu o lužných lesoch, vyhliadkovú vežu s bocianím hniezdom a prejsť sa po zámockom ostrove Schlossinsel plnom chránených rastlín a živočíchov. Zaujímavou expozíciou bolo podvodné sladkovodné akvárium s našimi rybami ako šťuka, jeseter, boleň a iné. Videli chránené korytnačky močiarne, užovky, sysle, mloky, vodné chrobáky, ale aj bledule, veternice, medvedí cesnak a snežienky. 

            Veríme, že sa našim žiakom exkurzia páčila a napíšu o nej zaujímavé referáty.

          • Okresné kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín

          • Okresné kolo v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín sa už tradične uskutočnilo v načej škole .V stredu  29. marca sa konal už  69. ročník  tejto umeleckej súťaže. Zúčastnil sa ho rekordný počet súťažiacich - 110.

            Všetkých žiakov sme privítali spolu s odbornou porotou v našich priestoroch. Skvelé umelecké výkony dávali tušiť, že odborná porota bude mať skutočne ťažkú prácu.

            Nesmierne nás teší, že v tak veľkej konkurencii obstála i naša žiačka- Eliška P. zo 6.C triedy, ktorá v II. kategórii prózy získala prvenstvo a bude nás tak reprezentovať v krajskom kole.

            Ďakujeme všetkým účastníkom za ich výkony, Eliške držíme palce v krajskom kole súťaže, pani učiteľke ďakujeme za svedomitú Eliškinu prípravu a tešíme sa na všetkých v budúcom ročníku, ktorý bude vskutku jubilejný - 70.