• Okresné kolo technickej olympiády sme zvládli, tešíme sa na krajské!

          • Okresné kolo technickej olympiády pre žiakov základných škô sa uskutočnilo 14. novembra v Strednej odbornej škole technickel. Súťažilo sa v teoretickej aj praktickej časti. Žiaci museli preukázať svoje vedomosti a zručnosti pri opracovávaní technických materiálov a technologických postupoch výroby.

            So svojimi vrstovníkmi si zmeral sily žiak 7. ročníka našej školy Oliver B., ktorý v kategórii mladších žiakov dosiahol 1. miesto a postupuje do krajského kola.

            V kategórii starších žiakov reprezentovala našu školu dvojica žiačok 9. ročníka Dominika S. a Zuzana S., ktoré sa stali úspešnými riešiteľkami okresného kola.

            Našim žiakom úprimne blahoželáme.

          • Hlavnou ingredienciou nášho Nátierkového dňa bolo mäso

          • Celoškolská akcia Nátierkový deň sa uskutočnila v piatok 18. novembra.  Žiaci a triedni učitelia počas prvých vyučovacích hodín vyrábali chutné nátierky z mäsa. O výzdobu sa postarali deti zo Školského klubu detí (ŠKD), vyzdobili  lavice vo vestibule školy a pripravili nástenky. Pani kuchárky sa zapojili do akcie chutným mäskovým obedovým menu a škvarkovou nátierkou.

            Po pozretí nátierok žiakmi zasadla 9-členná komisia, ktorá ochutnala a vyhodnotila všetky vyrobené jednohubky. Aj žiaci mohli ochutnať výtvory z iných tried v jedálni školy.

            Najlepšie nátierky pripravili žiaci 1.A triedy, 3. A triedy a 1.B triedy na I. stupni. Na II. stupni vyhrali nátierky 7.A triedy, 7.C triedy a 8.B triedy. Recepty všetkých nátierok budú zverejnené na nástenke vo vestibule školy.

            Srdečne všetkým gratulujeme a tešíme sa opäť o rok.  

             

             

            Fotogalérie z podujatia si môžete pozrieť TU -   Prvý stupeň

                                                                          Druhý stupeň

          • Teambuildingový víkend 7.C v Tábore - Podvišňové

          • Žiaci 7.C sa v dňoch 11. až 13. novembra zúčastnili teambuildingového víkendu v Tábore - Podvišňové. Slniečko svietilo, preto sme väčšinu času strávili vonku. Hrali sme loptové hry, šach s obrovskými figúrkami, stavali sme prístrešky v lese, hľadali zvláštne stromy a zisťovali ich vek.  Dali sme si jablko rovno zo stromu, prešli sa krásnou prírodou a večer sme si zahrali stolný tenis a stolný futbal, porazili pani učiteľky v žolíkovi a  podebatovali  o kadečom.

            Prežili sme spolu príjemný čas. Opäť niekedy nabudúce:)

          • Potešme i tieto Vianoce seniorov darčekom, ktorý zahreje pri srdci Vás aj ich!

          • Tretí rok sa zapájame do zbierky, Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok, pre seniorov do domova dôchodcov.

            Tento rok robíme zbierku krabičiek od topánok (krabička sa obalí do vianočného papiera). Prosím, naplňte ju maličkosťami, ktoré potešia: niečo sladké, niečo slané, niečo mäkké, niečo voňavé, niečo pre zábavu, niečo zo srdca. Krabičky môžete nosiť do 02.12.2022 (piatka) pani učiteľke Trebuňovej. Prosím, zapojte sa do tejto peknej predvianočnej štedrosti, ktorou urobíme niekomu radosť.

            Všetky potrebné informácie nájdete TU.

            Vopred vám veľmi pekne ďakujeme a pozdravujeme.

          • Exkurzia do hvezdárne v Hurbanove

          •  

            Dňa 16.11.2022 sa zúčastnili žiaci 4.C a výber žiakov 6. ročníka exkurzie do Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove. Cestou predtým si prezreli plavebné komory v Gabčíkove a nádvorie Európy v Komárne.

            Vo hvezdárni sa dozvedeli, ako sa stať kozmonautom, pozreli si príbeh polárneho medveďa, v planetáriu videli postavenie hviezd a súhvezdí na súčasnej hviezdnej oblohe. V historickej budove hvezdárne mali žiaci možnosť vidieť ďalekohľad, ktorým sa pozoruje Slnko a hviezdna obloha.    

             

          • Exkurzia – Po stopách M.R. Štefánika

          •  

            Žiaci 8. ročníka a 9.B triedy sa v utorok 15. novembra zúčastnili exkurzie do papierničky Petrus pri Senici. Tam mohli vidieť proces ručnej výroby papiera z bavlny. Každý žiak si vyskúšal a vyrobil svoj vlastný papier.

            Potom exkurzia pokračovala po stopách nášho generála M. R. Štefánika. Žiaci videli jeho rodný dom v Košariskách, vybehli na Mohylu v Brezovej pod Bradlom, kde je M. R. Štefánik pochovaný a cestu ukončili na mieste pádu lietadla, v ktorom M. R. Štefánik zahynul v Ivanke pri Dunaji.     

          • Bibliotéka pedagogika 2022

          • K dlhým sychravým dňom jednoznačne patria... knihy! Žiaci 4.A a 3.A triedy sa vo štvrtok 10.11. zúčastnili známeho knižného veľtrhu, ktorý neodmysliteľne dopĺňa kolorit novembrovej Bratislavy. Štvrtáci sa stretli s obľúbenou autorkou kníh o pavúčej rodinke Websterovcov Katarínou Kerekesovou a zároveň sa dozvedeli niečo o tom ako vzniká animovaný film.

            Tretiaci sa zúčastnili hravého matematického seminára od vydavateľstva LiberaTerra. 

          • Poznačte si do kalendára: Triedne aktívy budú 29. novembra

          • Vážení rodičia,

            srdečne Vás pozývame na triedne aktívy, ktoré sa uskutočnia v kmeňových učebniach jednotlivých tried v utorok 29. novembra 2022. 

            16:30 - Rada rodičov v zborovni školy

            17:00-17:45 - I. stupeň

            17:45-18:30 - II. stupeň

            Vedenie školy

          • Tretiaci boli vo Vodárenskom múzeu na ostrove Sihoť

          • Do vodárenského múzea sa žiaci z 3.C. triedy veľmi tešili a nevedeli sa dočkať, kedy bude štvrtok 10. novembra. Expozícia vodárenstva s množstvom technických pamiatok deti veľmi zaujala. Dozvedeli sa nielen o vzniku vodárenstva v Bratislave, ale aj zaujímavé informácie o tom, odkiaľ a ako sa dopravuje voda do našich domácností, odkiaľ pochádza voda, ktorú každý deň pijeme, koľko kilometrov potrubí sa skrýva v podzemí mesta, ale aj to, čo sa s vodou deje v čistiarňach odpadových vôd.

             

            Expozícia múzea pozostáva z dvoch častí zameraných na históriu a súčasnosť vodárenstva v Bratislave a okolí. Na prehľadných paneloch s infografikou nazriete do tajomstiev kolobehu vody v meste. V podzemných priestoroch múzea sa nachádzajú časti pôvodných armatúr z roku 1912, z obdobia, kedy budova múzea slúžila ako hlavná čerpacia stanica.

            Zdroj: BVS.sk FOTO: Mgr. Zuzana Jonáštiková

          • Návšteva divadla

          •  

            V piatok 4. novembra sa žiaci II.B a IV.A zúčastnili divadelného predstavenia pre deti s názvom Zvieratká na letisku v divadle P. O. Hviezdoslava v Bratislave. Počas hodinového prestavenia sa naši žiaci zabavili, zasmiali, ale i poučili a dozvedeli niečo nové. Predstavenie malo žiakov poučiť o následkoch klamstva a naopak o správnosti pravdovravnosti a dobrom kamarátstve.

          • Pozorovanie čiastočného zatmenia Slnka piatakmi

          • Dňa 25.10.2022 sa žiaci 5. ročníka zúčastnili exkurzie do hvezdárne v Hurbanove. Pozreli si projekcie o Pohyboch Zeme, Úžasné planéty a nechýbala ani rozprávka Krava na Mesiaci.

            V malom observatóriu im zamestnanci hvezdárne ukázali začiatok čiastočného zatmenia Slnka. Pekné počasie im dovolilo pozorovať toto vesmírne divadlo. Vďaka Paťovi a jeho sklíčku pozorovali vrchol zatmenia aj v Komárne na nádvorí Európy.

            A nakoniec sa ponad plavebné komory v Gabčíkove šťastne vrátili domov.