• Na turnaji Midicoolvolley naši deviataci zažiarili

          • Dňa 8.2.2023 sa vybraní chlapci 8. a 9. ročníka našej školy zúčastnili turnaja Midicoolvolley 4-kový volejbal. Turnaja sa zúčastnili 2 školy: ZŠ Tupolevova a ZŠ Gessayova. Chlapci 9.ročníka vyhrali všetky zápasy na turnaji,  za čo im blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • Pozrite si upravený Školský poriadok

          • Upozorňujeme žiakov, rodičov aj všetkých zamestnancov školy na úpravu - revidovanie Školského poriadku na školský rok 2022/23. Zmeny nastali v článku III. VÝCHOVNÉ OPATRENIA a boli vykonané  na motiváciu a posilnenie disciplíny žiakov. Prerokované boli v pedagogickej rade a doplnené 24. januára 2023. 

            Školský poriadok  je zverejnený na webovej stránke školy v časti dokumenty - https://zsgessayova.edupage.org/text1/

            Dodržiavanie školského poriadku je zárukou dobrého chodu školy a bezpečnosti žiakov aj  zamestnancov.  

            Preto všetci zamestnanci a žiaci školy sú povinní tento poriadok bez výnimky dodržiavať.

            Vedenie Základnej školy Gesayova 2

          • Ako dobre poznáte Slovensko?

          • Otestujte si svoje vedomosti o našej krajine.

            Ako dobre poznáte Slovensko? Presvedčte sa o tom v našom kvíze a odpovedzte na 24 otázok! Kvíz je zameraný na základnú geografiu Slovenskej republiky. Čím je výnimočný Oravský hrad?, Je rieka Orava splavná pre vodákov?, Ako sa volá dolina, ktorú vytvorila rieka v odolných (tvrdých) horninách? V ktorom slovenskom meste bude najskôr poludnie? aj takéto otázky preveria, čo vlastne o Slovensku viete.

            Niektoré otázky sú jednoduché, iné vás aj potrápia, my však veríme, že sa na kvíze  zabavíte a veľa nového sa o našej domovine aj naučíte. Držíme vám palce, aby ste dosiahli čo najviac bodov. 

            https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=WPLNyBPpqECgVoPQJfY7NGKSb69-BxNGnSPTp6s0bD9UNlZCRk5aUldNMjlISlQ1RkRJWjU0SEM2WC4u

          • Náučný koncert na 1. stupni

          • V stredu 1. februára nás navštívil pán Beňo, ktorý sa žiakom 1.-4.ročníka  postaral o hodinu dobrej a veselej zábavy plnej hudby a spevu. Predstavil žiakom vyše 10 hudobných nástrojov, pri ktorých žiaci hádali ich názvy. 

            Koncert bol zameraný na prezentáciu ľudových hudobných nástrojov v ich postupnom vývoji. Začal  od najjednoduchších píšťaliek cez fujaru, až po gajdy, husle a heligón. Na všetkých zahral osobitne ľudové piesne z rôznych kútov Slovenska. Hudobník si spolu so žiakmi zaspievali pesničky ako Fašiangy - turíce, Dínom-dánom, Kukulienka, kde si bola, Pokapala na salaši slanina, po nábreží koník beží, Tanccuj, tancuj vykrúcaj a iné. Tiež si spolu zatancovali odzemok. 

             

            Napísala: Poláková J.

          • Šaliansky Maťko – okresné kolo

          •  

            V piatok 27.1. sa naše tri víťazky školského kola Kristínka H. (II.B), Hanka G. (IV.A) a Kristínka T. (VI.C) zúčastnili okresného kola v prednese slovenskej povesti v Rusovciach. V III. kategórii  krásne 3. miesto získala Kristínka T. (VI.C).

            Gratulujeme jej k úspechu!

            Ostatným našim súťažiacim ďakujeme, že sa tejto súťaže zúčastnili a vyskúšali si aká je veľká konkurencia v postupových súťažiach.

             

            Napísala: Poláková J.

          • Prečítajte si nové vydanie nášho školského časopisu

          • Pomôžte nám z Gešajka vytvoriť časopis žiakov školy.

            Milí naši čitatelia, opäť vám prinášame nové číslo vášho časopisu.

            Aj tento rok, presne ako tie predchádzajúce, vám v ňom prinášame prehľad najzaujímavejších okamihov, ktoré sa v našej škole odohrali v prvom polroku. Veľmi by nás potešilo, keby sa časopis Gešajko stal skutočným dielom žiakov našej školy. V tom potrebujeme vašu pomoc. Určite je medzi vami, žiakmi našej školy, dosť šikovných mladých ľudí – umelcov, výtvarníkov, vynálezcov, atď.— o ktorých by sme v našom časopise mohli napísať. Prípadne sa medzi vami nájdu aj nádejní redaktori, ktorých by sme v našich radoch s radosťou privítali.

            Pomôžte nám z Gešajka vytvoriť časopis žiakov školy. Novinkou v tomto roku je poštová schránka, ktorá sa nachádza na vrátnici (biela poštová schránka, umiestnené hneď za vstupnými dverami). V nej očakávame vaše príspevky – články, vlastnú tvorbu, prípadne vaše námety na články, čo by vás zaujímalo, čo by ste sa chceli dozvedieť. Do schránky tiež vhadzujte súťažné odpovede.

            Do ďalších dní Vám želáme pohodu a radosť zo života.

            Celý časopis si môžete pozrieť tu:

            Autor: z radov odborného dozoru

            Ilustrácia: zdroj internet Obrázok na titulke: Karolína M. (6.A)

          • Aj žiaci našej školy sa zapojili do Finančnej olympiády

          • Richard M.  zo 7. C triedy získal 1.miesto.

            Vydavateľstvo ABCedu pre vzdelanie organizovalo v decembri v spolupráci s hlavným mestom Slovenskej republiky Bratislava súťaž zameranú na finančnú gramotnosť „ Finančná olympiáda „ pre žiakov 2. stupňa ZŠ.

            Otázky boli rozdelené do 7 oblastí a boli koncipované v zmysle Národného štandardu finančnej gramotnosti.Z úspešných riešiteľov boli vyžrebovaní traja žiaci/študenti z bratislavských škôl, ktorí získali vecné odmeny a pre školu edukačné materiály pre triedu.

            Aj žiaci našej školy sa zapojili do súťaže.

            1.miesto v súťaži obsadil náš žiak – Richard M.  zo 7. C triedy. Získal darčekovú poukážku v hodnote 100 €. Cenu víťazovi odovzdala p. Mária Okálová.

            Škola zároveň získala edukačné materiály od vydavateľstva ABCedu.

             

          • Zbierka ŠKD pre psíkov v útulku ÚVP Košice sa vydarila. Ďakujeme!

          • Spolu sa vyzbieralo 21 veľkých vriec, v ktorých sa nachádzali veci, ktoré opustené zvieratká najviac potrebujú.

            Milí rodičia, milé deti a žiaci,

            Školský klub detí organizoval v mesiaci november celoklubové podujatie ,, ZBIERKA POTRIEB PRE PSÍKOV DO ÚTULKU ÚVP KOŠICE ". Do zbierky sa zapojilo 51 detí z ŠKD a prispel jeden žiak z II. stupňa ( Tomáš Š.).

            Najviac detí 17 sa zapojilo z I. oddelenia ( I. A ) - pod vedením pani vychovávateľky Ines Podhradskej a z II. oddelenia ( I. B ) - pod vedením pani vychovávateľky Jani Ikrényiovej. 

            Spolu sa vyzbieralo 21 veľkých vriec, v ktorých sa nachádzali veci, ktoré psíky najviac potrebujú. Vrecia boli zo školy naložené do dodávky smer Košice dňa 21.12.2022, a v útulku boli vyložené 23.12.2022. V útulku ÚVP Košice sa nachádza cca 220 psíkov (údaj spred Vianoc ) o ktorých sa s veľkou láskou starajú pracovníci útulku pod vedením vedúcej pani Romany Šerfelovej, ktorá z celého srdca ďakuje za túto krásnu zbierku v mene všetkých psíkov.

            Chceme sa poďakovať pánovi Patrikovi Fečkovi, ktorý pre každé dieťa, ktoré sa zapojilo do zbierky zabezpečil malý darček a pánovi Milanovi Zubajovi, ktorý odviezol veci do útulku. Do zbierky sa zapojili aj pani vychovávateľky - Viera Klučáriková, Jana Ikrényiová, Mgr. Anna Majová, Mgr. Nikoleta Petra Tančiboková, Ines Podhradská.

            Celú akciu zorganizovala a dotiahla do úspešného konca pani vychovávateľka Ines Podhradská.

            Naše veľké poďakovanie patrí všetkým deťom a ich rodičom, ktorí priniesli potrebné veci do zbierky a urobili pre opustených, smutných psíkov krajšie Vianoce. 

          • Výška stravovania žiakov a zamestnancov ZŠ od 1.1.2023

          • Zmena výšky príspevku na stravovanie žiakov a zamestnancov ZŠ

            v zmysle VZN č. 11/2022 MÚ Bratislava Petržalka od 1.1.2023



            Výšku príspevku určuje: „Všeobecne záväzné nariadenie č. 1/2012 zo dňa 17. 04. 2012 o určení výšky príspevku a spôsobe jeho platby na čiastočnú úhradu nákladov
            v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti
            Bratislava-Petržalka“ v znení neskorších dodatkov.


            V zmysle VZN č. 11/2022 

            v § 5 odsek 5 znie: „(5) Príspevok zákonného zástupcu dieťaťa a žiaka je podľa vekových kategórií stravníkov v nadväznosti na odporúčané výživové dávky určený za každý stravovací deň nasledovne:

            a) pre dieťa materskej školy (2 – 6 rokov) – 2,50 €   

            (z toho desiata 0,60 €, obed 1,40 €, olovrant 0,50 €),

            b) pre žiaka základnej školy (6 – 11 rokov) – obed 2,10 €,

            c) pre žiaka základnej školy (11 – 15 rokov) – obed 2,30 €.“.

            v § 5 odsek 21 znie:  „Zamestnanci materských a základných škôl a iné fyzické osoby, ktoré sa stravujú v školskej jedálni (ďalej len „cudzí stravníci“) uhrádzajú príspevok na nákup potravín na jedno jedlo vo výške piateho finančného pásma v sume 2,80 € za obed.“


            Výpočet na 20 pracovných dní vychádza takto:


            a,  Základné školy žiaci 1.stupňa

            do 01. 01. 2023: 1,21€ x 20 dní = 24,20€ + 10€ réžia = 34,20€

            od 01. 01. 2023:  2,10€ x 20 dní = 42,00€ + 10€ réžia = 52,00€


            b, Základné školy žiaci 2.stupňa

            do 01. 01. 2023: 1,30€ x 20 dní = 26€ + 10€ réžia = 36,00€

            od 01. 01. 2023:  2,30€ x 20 dní = 46,00€ + 10€ réžia = 56,00€


            c, Zamestnanci škôl

            do 01. 01. 2023:  1,41€ x 20 = 28,20€ + 10€ réžia = 38,20€

            od 01. 01. 2023: 2,80€ x 20 = 56,00€ + 10€ réžia =  66,00€

            VZN 11 - 2022 príspevky školstvo(1).pdf

          • Vo štvrtok 22.12. 2022 bude riaditeľské voľno pre žiakov 1.-9. ročníka

          • Vážení rodičia,

            v zmysle § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o doplnení niektorých zákonov riaditeľka Základnej školy, Gessayova 2, 851 03 Bratislava udeľuje dňa 22.12.2022 (štvrtok) riaditeľské voľno pre žiakov 1.-9. ročníka z prevádzkových dôvodov.

            Od pondelka 19.12.2022 je pozastavená krúžková činnosť pre všetkých žiakov z dôvodu odporúčania RÚVZ (vysoká chorobnosť).

            Vedenie školy

          • Dostali sme diplom za účasť na koncerte Príbeh hudby

          • Na koncerte Príbeh hudby – „slovenská hudba“ sa 23. setembra 2022 zúčastnili aj žiaci našej školy. Aj keď bol koncert v Štátne filharmónii v Košiciach, vďaka online prenosu si mohli toto ojedinelé podujatie vypočuť a pozrieť aj naši žiaci. Vďaka 500 umelcom v sále si koncert prostredníctvom živého prenosu vychutnávalo približne 15-tisíc žiakov a študentov slovenských škôl. 

            Zlatým klincom programu bola svetová premiéra skladby Na Svišťovom štíte, ktorú exkluzívne pre Príbeh hudby skomponovala hudobná skladateľka Haimoni Balgavá. Práve do uvedenia tejto skladby boli zapojení aj diváci v sále a v školách na celom Slovensku.

          • Ďakujeme za podporu, náš stromček obsadil druhé miesto

          • Milí rodičia, 

            Vianočný strom, ktorý sme spolu so žiakmi pripravili a ozdobili v rámci Vianočného lesa 2022, sa umiestnil na druhom mieste. Vďaka patrí všetkým - učiteľom aj deťom, ktorí prispeli svojou šikovnosťou i nápadmi, aby sa dielo vydarilo a stromček zaujal aj iných. Chceme sa poďakovať aj Vám, milí rodičia, ktorí ste za náš stromček zahlasovali na FB. A to je druhá polovica úspechu, preto naše umiestnenie patrí aj Vám. Spoločne sa nám podarilo ukázať, že aj na našej škole sú šikovné deti a super rodičia, ktorí vedia podporiť školu, keď to je treba.

             

            Milé deti a milá pani učiteľka,

            ďakujeme vám za nádherné, kreatívne výtvory a veľmi príjemnú spoluprácu s vaším kolektívom pri príprave Vianočného lesa 2022. 

            Spoločne sa nám opäť podarilo vytvoriť uprostred Bratislavy rozprávkovo krásny Les plný zázrakov!


            Aj tento rok tieto čarovné - vami originálne ozdobené, stromčeky poputujú ľuďom v neľahkých životných situáciách a my veríme, že ich potešia nielen počas sviatkov, ale dodajú im aj nádej a silu do ďalších dní.

             

            Do projektu Vianočný les 2022 sa zapojilo 31 základných, umeleckých i špeciálnych škôl z desiatich mestských častí. 

            Vaša spoločná tvorba prispela k dokonalej vianočnej atmosfére na Primaciálnom námestí, kde Vianočný les potešil množstvo ľudí a stal sa súčasťou mnohých vianočných spomienok na fotografiách. Ďakujeme vám za podporu tohto krásneho a zmysluplného projektu. Veríme, že Vianoce sú najmä o vzájomnej spolupatričnosti, zdieľanej radosti a pomoci druhým, ale aj o kráse, ktorú spoločne vytvárame.

             

            Prajeme vám šťastné a radostné Vianoce s vašimi blízkymi. 

              

            S úctou

            Tím BKIS 

             

            Zároveň si vás dovolíme pozvať na odovzdanie cien za najčarovnejšie stromčeky, už túto nedeľu 18.12. Ceny budú odovzdané v rámci programu Rodinné nedele, na pódiu na Františkánskom námestí, o 14:45. Začiatok programu je od 14:00.

          • Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského

          • 13. decembra sa konalo školské kolo 28. ročníka celoslovenskej literárnej súťaže v prednese slovenskej povesti Šaliansky Maťko. Zúčastnili sa ho žiaci I. a II. stupňa v III. kategóriách, ktorý sa prezentovali s ľudovými i autorskými slovenskými povesťami.

            I. kategória (2. a 3. ročník)

            I.miesto – Kristína H. (2.B)

            II. miesto – Tamara U. (2.A)

            III. miesto – Vilma P. (2.B)

            II. kategória ( 4. a 5. ročník)

            I.miesto – Hana G. (4.A)

            II.miesto – Samuel P. (5.B)

            III.miesto – Barbora V. (5.B)

            III.kategória (6. a 7. ročník)

            I.miesto – Kristína T. (6.C)

            II. miesto – Karolína M. (6.A)

             

            Žiaci umiestnení na prvých miestach postupujú do okresného kola.

            Ďakujeme žiakom, že sa zúčastnili.

             Umiestneným žiakom gratulujeme!

             

            Napísala: Jana Poláková

          • Mik, Mik, Mikuláš, čo v tom koši máš?

          • Dňa 6. 12. v našej krajine slávime sviatok sv. Mikuláša, o ktorom sa traduje, že mal dobré a štedré srdce. Preto sme si aj v našej škole pripomenuli jeho pôsobenie.

            Skupinka deviatakov prišla s iniciatívou, že by v tento deň radi potešili svojich mladších spolužiakov. A tak sa vypravili po jednotlivých triedach s dobrou náladou, vôľou a sladkými odmenami od Mikuláša, ktoré pre svojich žiakov pripravili pani učiteľky z príspevku z Rady rodičov. Chcem sa všetkým veľmi pekne poďakovať za ochotu, nápaditosť a chuť urobiť iným radosť.

            Spoločne dúfame, že sme všetkých žiakov v tento deň potešili.

            Pre nás bol najväčšou odmenou pohľad do rozžiarených detských očiek.

            Mgr. Mária Drabová a žiačky 9.B triedy Lenka J., Ninka M., Lea Š., Dara D. a Mariya Z.

          • Krabice naplnené láskou putujú do Domu tretieho veku - Dom seniorov

          • Milí rodičia, žiaci a učitelia,

            ďakujeme vám veľmi pekne za zapojenie sa do 3. ročníka zbierky Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok. 

            Krabice sme doručili a pôjdu do Domu tretieho veku - Dom seniorov (Polereckého 2 v Bratislave). 

            Za každú jednu krabičku, ktorú ste nám doručili veľmi pekne ďakujeme a veríme, že ľuďom, ktorí ich dostanú, urobia veľkú radosť.

          • Návšteva Gazdovstva Janka Hraška vo Vajnoroch

          • Svetový deň pôdy sme si v 4. C priblížili aj návštevou Gazdovstva Janka Hraška vo Vajnoroch. Získali sme praktické informácie pre naše zmysly a vedomosti.

            Ochotné sprievodkyne nám okrem zaujímavého výkladu o pôdnom systéme otvorili aj dvere k úžitkovým zvieratám.

            Poznávací pobyt sme zavŕšili ochutnávkou jablčných produktov z tamojšieho ovocného sadu.

            Všetkým sa akcia páčila a chceme sa sem vrátiť.

            Zuzana Bajusová

          • Na Primaciálnom námestí vyrástol Vianočný les

          • Do charitatívneho projektu sa zapojila aj naša škola.

            Na bratislavskom Primaciálnom námestí pomáha vytvárať vianočnú atmosféru aj stromček, ktorý vyzdobili vlastnoručne vyrobenými ozdobami aj naši žiaci. V pondelok 21. novembra sa uskutočnil vianočný workshop, ktorého sa zúčastnili žiaci z ročníkov 4 až 9. Pod vedením pani učiteľky Malíčkovej, pána učiteľa Bystriana a vychovávateľky Jany Ikrényiovej chlapci a dievčatá vyrábali vianočné ozdoby z prírodných materiálov.

            Následne boli stromček vyzdobiť na Primaciálnom námestí, kde sa nachádza Vianočný les. Tu môžete okrem toho nášho, nájsť aj súťažné stromy ďalších 31 bratislavských škôl – materských, základných a umeleckých. Všetky vianočné stromčeky poputujú na správne miesta – do charitatívnych organizácií, domovov sociálnych služieb, združení pre ľudí bez domova a do rodín, pre ktorých je kúpa stromčeka finančne nedostupná. 

            Od 2. decembra môže verejnosť hlasovať a vybrať ten najkrajší strom. Na základe hlasovania na facebooku Bratislavského kultúrneho strediska (BKIS) www.facebook.com/bkis.sk vyhlásia organizátori z BKIS víťazov troch najkrajšie vyzdobených stromčekov.

            Prosíme vás dať lajk alebo srdiečko. Súťaž bude trvať do 12.decembra, zapojte sa a podporte náš vianočný stromček.